Mark Neville

Sinds zijn iconische Port Glasgow Book Project heeft het onderzoek van Mark Neville naar de sociale functie van fotografie grootse vormen aangenomen. Zijn vaste streven is dat zijn werk – balancerend tussen kunst en documentaire – het onderwerp ten goede komt. Achteraf bekeken, bijna vijftien jaar na Neville’s legendarische fotoboek over de mensen van het eens florerende industriestadje, lijkt het wel of alles vooruit gepland was: al die keren dat hij zich opnieuw zou onderdompelen in nieuwe gemeenschappen, alles weer meebeleefde van binnenuit, alles weer even treffend documenteerde … En ook, inderdaad, dat de geportretteerde groep, gemeenschap of bevolkingslaag altijd beter werd van het eindresultaat – of dat nou was in de vorm van een gratis boek, een tentoonstelling of een film. Óf nieuwe voetbalschoenen…