Groot-Brittannië

Sinds zijn iconische Port Glasgow Book Project heeft het onderzoek van Mark Neville naar de sociale functie van fotografie grootse vormen aangenomen. Zijn vaste streven is dat zijn werk – balancerend tussen kunst en documentaire – het onderwerp ten goede komt. Achteraf bekeken, bijna vijftien jaar na Neville’s legendarische fotoboek over de mensen van het eens florerende industriestadje, lijkt het wel of alles vooruit gepland was: al die keren dat hij zich opnieuw zou onderdompelen in nieuwe gemeenschappen, alles weer meebeleefde van binnenuit, alles weer even treffend documenteerde … En ook, inderdaad, dat de geportretteerde groep, gemeenschap of bevolkingslaag altijd beter werd van het eindresultaat – of dat nou was in de vorm van een gratis boek, een tentoonstelling of een film. Óf nieuwe voetbalschoenen…